Schaalmodel 1:25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schaalmodel 1:25 door Hans van der Velden, 1995

 

 

Bouwtekeningen

 

Modelbouwer Hans van der Velden uit Heusden (NBr) bezocht in 1993 tijdens zijn vakantie een watermolen en kwam zo op het idee een model van een watermolen te bouwen. Hij schreef diverse instanties aan om bouwtekeningen van een Brabantse watermolen te bemachtigen, maar fotoís en folders waren wel voorhanden, bouwtekeningen niet. Tijdens een fietstochtje zomer 1994 bezocht van der Velden de Leumolen en zag een technische tekening van het drijfwerk van de molen hangen. Hij hoopte dat er meer zou zijn en zocht contact met de eigenaar / beheerder Staatsbosbeheer. De dienst had inderdaad bouwtekeningen in het archief vanwege de restauratie van 1960/61 en stuurde kopieŽn op.

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Foto: H. van der Velden

 

 

1 : 25

 

Van der Velden ging enthousiast aan de slag, als voormalig scheepsbouwer kent hij de kneepjes van hout- en metaalbewerking. Na drie maanden secuur zagen en vijlen, passen en meten, schuren en lakken, stond daar de kleine Leumolen, een model schaal 1:25. Alle muurankers, inclusief het jaartal, en ook Ursula achter haar krullende hekwerk zijn aanwezig. Inwendig is verlichting aangebracht en is het gangwerk van de graanmolen nagebouwd. Met een motortje kan het geheel, met waterrad, draaien.

 

In 1995 werd het model gedurende de zomermaanden in de Leumolen tentoongesteld, en veertien jaar later is de kleine molen definitief teruggekeerd in de grote molen. Vanaf juni 2009 staat het schaalmodel opgesteld op de steenzolder.

 

 

 

 

††††††††††††††††††††† †††††††

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Site Leumolen