Parel van Staatsbosbeheer

 

 

 

 

 

 

De Leumolen, parel van Staatsbosbeheer door Jan Egas, 2008

 

 

Capitoolgids

 

De tekening van de opengewerkte Leumolen in vogelvlucht is gemaakt voor de Capitoolgids

 

          Parels van Staatsbosbeheer’.

 

 

Deze tekening is met toestemming van de uitgever overgenomen uit de Capitoolgids ‘Parels van Staatsbosbeheer’. Het copyright berust bij Unieboek bv, Houten, overname van deze tekening in welke vorm dan ook is niet toegestaan.

 

 

 

Termen

 

Voor het waterrad wordt de Leubeek gestuwd, de losschuiven van de sluis zijn dicht. Maar de sluisdeur voor het waterrad is geopend en het water baant zich een weg door de smalle maalsluis en laat door zijn kracht het waterrad draaien.

 

Op de steenzolder springen links de twee trechters (karen) in het oog waar het graan in gestort wordt dat gedoseerd tussen de molenstenen belandt en daar gemalen wordt. Rechtsboven de trechters en een maalsteenkoppel liggen de twee wentelassen van de oliemolen die de heien van de slagbank en de kollergang bedienen. De kollergang van de oliemolen (de pletmolen) is zichtbaar op de begane grond.

 

In een paar zinnen een woud aan termen; op deze site worden ze verklaard en geïllustreerd.

 

 

 

Capitool Natuurgidsen, 2008

 

 

Parels van Staatsbosbeheer

 

In de gids worden 60 cultuurhistorische Parels van Staatsbosbeheer getoond en beschreven. Parels van Staatsbosbeheer gaat in woord en beeld uitvoerig in op de natuur- en cultuurhistorische achtergronden van gebieden en de daarop liggende gebouwen.

 

ISBN: 9789047501237

 

 

 

 

 

 

 

foto cover: Lida Goede

 

 

 


 

Prijzen

 

Parels van Staatsbosbeheer is uitgeroepen tot de ‘Beste reisgids van 2008’. De prijs is toegekend door de gespecialiseerde reisboekhandels in Nederland. De jury:  ”Inspirerende gids die uitnodigt om naar buiten te gaan om de landschappen en monumenten van Nederland zelf te ontdekken.” 'Deze gids heeft de perfecte combinatie gevonden tussen bruikbaarheid als reisgids, complete inhoud en toegankelijke vormgeving.” “Een prima navigatie in de gids door het kleurgebruik, korte bondige teksten, duidelijke kaartjes, veel foto's en dan natuurlijk de ronduit prachtige tekeningen.”

 

 

In april 2009 is de gids onderscheiden met Het Lintje van de Boekverkoper’.

 

Deze prijs wordt toegekend door de Koninklijke Boekverkopersbond, de Stichting CPNB is initiatiefnemer en organisator van de campagne.

 

De jury: “Parels van Staatsbosbeheer is goed geïnventariseerd en helder vormgegeven. De illustraties zijn van hoge kwaliteit en geven tezamen met de toelichtende tekst een bijzonder beeld van de schoonheid van ons erfgoed. Een inspirerend reisboek.”

 

    

 

 

 

 


 

Herdruk in 2011 uitgebreid met losse fiets- en wandelroutes

 

Persbericht juni 2011

 

Er is een nieuwe uitgave van Parels van Staatsbosbeheer. De Capitoolgids zit voortaan in een fraaie geschenkcassette. Hieraan zijn ook zestien losse fiets- en wandelroutes toegevoegd. Het is nu echt een gids om mee op pad te nemen bij een dagje uit.

 

 

  

 

De Capitool Natuurgids werd in 2008 bekroond als beste reisgids. De zestig mooiste cultuurhistorische parels van Staatsbosbeheer komen hierin voorbij. Behalve over landschappen vindt u informatie over kastelen, forten en molens. Maar ook een negentiende-eeuwse spoorweg, een prehistorische vuursteenmijn en een stuk van de Atlantikwall die Staatsbosbeheer in beheer heeft, komen aan bod. De parels zijn geïllustreerd met mooie foto's en tekeningen.

 

Al sinds de oertijd hebben mensen hun sporen achtergelaten in het landschap. Parels van Staatsbosbeheer neemt de lezer mee op een reis door de tijd. De gids vertelt alles over de historische sporen in het landschap. Natuurlijk zijn ook de bijzondere dieren en planten die er voorkomen niet vergeten.

 

De toegevoegde routes en bijbehorende informatie in de gids zijn voor de nieuwe uitgave gecheckt en bijgewerkt.  Ook vindt u nu meer gedetailleerde informatie over de plaatsen waar u bezienswaardigheden en vertrekpunten van routes kunt vinden. In deze uitgave heeft u alles handig bij elkaar: de routes die de weg wijzen en de toelichting bij alles wat u onderweg tegenkomt.

 

Capitool Natuurgidsen, Parels van Staatsbosbeheer,

ISBN: 978 90 475 0123 7.

 

 

 

 


 

 

 

 Site Leumolen